In juni 2013 ben ik afgestudeerd aan de opleiding tot individualpsychologisch counselor.
Als counselor voer ik individuele gesprekken om iemand inzicht te geven in zijn/haar levens-thema’s en maak je samen de weg vrij voor verbetering en groei.
Heb je interesse in counseling of heb je hulp nodig bij een probleem of zou je wel gewoon wat gelukkiger willen zijn? herken je patronenen in je leven , maar weet je niet wat je ermee moet?
Counseling is een beproefde methode om grip te krijgen op je LEVENSSTIJL en jezelf beter te leren kennen.
Waarom doe ik zoals ik doe?
Wat brengt dit probleem mij?
Wat kan ik doen en veranderen in mijn manier van denken?
Wat kan ik nu al anders doen?
Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen, dat is een goed uitgangspunt voor counseling. Het is een beproefde en concrete methode. Het zet je meteen in beweging. Je hebt al baat bij 1 of 2 sessies.
Mood Walks
Ben je graag buiten, hou je van lopen en praten tegelijk?
Vind je fijn als iemand eens echt naar je luistert, zonder kritiek, zonder oordeel.
In een MOOD WALK kun je alles kwijt, je geheimen, dilemma’s, gedachten die je niet zo makkelijk met anderen deelt. Ik luister voornamelijk.
DE INDIVIDUAL PSYCHOLOGIE
Alfred Adler zei: ” Trust only movement. Vertrouw alleen maar de beweging. Dat wat je doet, is dat wat je wil. Dat is een directe confrontatie met je eigen handelen. Wil je iets anders? Doe dan iets anders! Jij staat aan het stuur. dat is moeilijk, ja. Doen is oefenen en oefenen is leren. “
Over de individual psychologie
De Individual Psychologie is ontwikkeld door Alfred Adler (1870-1937). De naam typeerde zijn idee dat de mens moest worden gezien als een ondeelbare eenheid; zijn/haar denken, voelen, handelen en dromen is een geheel. Het beste is de mens te zien in relatie tot anderen. De mens is een sociaal wezen. Al onze problemen zijn sociale problemen. Gezonde sociale relaties maken ons gelukkig.
Er zijn drie sociale ‘probleem’gebieden:
1. Liefde
2. Werk
3. Sociale omgeving
Erbij horen
Omdat wij voortdurend in relatie staan tot anderen, is het belangrijk dat wij ons verbinden met anderen. De mate waarin wij be-of ontmoedigd zijn, is van invloed op de kwaliteit van onze relaties.
Wij mensen zijn sociale wezens en ons grootste doel is om erbij te horen. Ergens bij te horen in het leven. Als je het gevoel hebt dat je erbij hoort en je voelt je verbonden met de mensen om je heen, in je gezin, met je familie, op je werk, in de buurt etc etc, dan gaat het je goed.
Er niet bij horen
Toch kent iedereen ook het gevoel dat je er niet bij hoort. Dan voel je je bijvoorbeeld alleen, je voelt je erbuiten staan, je hebt nare gedachten over die andere mensen, je hebt er geen zin meer in, je voelt je ontmoedigd, slap, moe, gespannen of overspannen en niet goed genoeg.
Alfred Adler zegt; al onze problemen zijn sociale problemen en ze komen voort uit minderwaardigheidsgevoelens. Storende kinderen zijn ontmoedigde kinderen en bij volwassenen is dat net zo. Wat ze nodig hebben is bemoediging. Iedereen heeft bemoediging nodig. Door bemoediging weet je; ik ben ok, zoals ik ben. Het resultaat is dat je mag zijn wie je bent. Bemoediging versterkt het gevoel van “erbij horen”.
Bijdragen
Als je het gevoel hebt dat je erbij hoort, dan voel je je verbonden en dat gevoel van verbondenheid heb je nodig om aktief te zijn. Gemeenschapsgevoel is ook datgene waarvan we graag willen dat onze kinderen dat ontwikkelen, een sociaal gevoel, iets bijdragen in de gemeenschap, iets betekenen later voor de maatschappij.
Het stimuleren van gemeenschapsgevoel lukt het beste door bemoediging; je hoort erbij. Je doet ertoe. Bemoediging geeft vertrouwen in je eigen mogelijkheden. Je bent verantwoordelijk. Je kan iets betekenen. Kom in beweging.
Gemeenschapsgevoel
Het begrip ‘gemeenschapsgevoel’ is een van de sleutelwoorden in het Individualpsychologische denksysteem.
Adler: Gemeenschapsgevoel geeft zin aan het leven. Een mens is pas volwaardig als hij/zij naar vermogen bijdraagt aan de opbouw en het voortbestaan van de samenleving. De aan- of afwezigheid van gemeenschapsgevoel is van beslissende betekenis voor het psychisch welbevinden. De aanwezigheid van gemeenschapsgevoel is een belangrijke voorwaarde voor psychische gezondheid.
De Trainster
‘Catharina Haverkamp is een warme bevlogen vrouw bij wie je je snel op je gemak voelt, aldus een deelneemster aan de training.’
Catharina; “ik heb ontdekt dat bemoediging de veranderende kracht is waar ik al zo lang naar zocht.’
Ik ben geboren op 21 maart 1959 in Hoogkarspel, West-Friesland, in een ambtenarengezin met 9 kinderen en ik was de 6e in de rij. Ik deed de Mavo en Havo en mijn eerste beroep was dramatherapeut. Daarna volgde ik mijn passie; toneelspelen en ik deed de toneelschool in Arnhem. 10 Jaar deed ik theater en televisie-werk. Een leven met 4 kinderen riep heel andere vragen bij mij op. Vragen over opvoeding, communicatie, mens-zijn, zin-geving en vrede.
Ik deed de opleiding tot Encouraging-trainer. Ik ontwikkelde me van een kritisch mens naar een bemoediger. Als kritisch mens gaf ik aandacht aan alles wat ik niet goed vond en wat ik wilde veranderen en als bemoediger geef ik aandacht aan dat wat wel goed gaat, aan goede eigenschappen en positiviteit.
Catharina: “Bemoediging is misschien niet zo’n hip woord, maar het is degelijk en duurzaam. Voor mij was de grootste ontdekking om mijn kritische houding te laten varen voor een algemeen optimistische houding. Negatieve gedachten werden minder belangrijk en mijn handelen constructiever. Ik geloof dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen leven en dat ook mag zijn. Ik geef meer ruimte aan mijzelf en aan anderen om zich te ontwikkelen.”
Bemoediging is alle aandacht die energie geeft en nieuwe kracht, kortom moed. Met mopperen, kritiek geven, zeuren en klagen ontnemen we onszelf en anderen energie en daadkracht.
Jij bent jij en zo, zoals je bent, ben je goed genoeg.
Je bent belangrijk, waardevol en waard om van te houden.
Toch gebeurt het vaak, te vaak, dat wij, mensen en kinderen, dit gevoel helemaal niet hebben. We hebben dan nare, negatieve gedachten over onszelf en anderen. Dat kan ook anders. Bemoediging staat voor alle aandacht waar je energie van krijgt en nieuwe moed. Ik vertel je er graag meer over.
Afspraak en prijzen
Meestal is 1 afspraak of 2, hooguit 3, al genoeg om je verder te helpen. de counsel-sessies zijn betaalbaar en worden niet vergoed door een verzekeraar.
Kennismakingsgesprek 75 minuten 85 euro excl. btw.
Vervolggesprekken 60 minuten 80 euro excl. btw.
Soms werk ik in een kantoor, soms werk ik aan de keukentafel. We kunnen ook gaan wandelen, in het 2e of 3e gesprek.
Bel of mail voor informatie, overleg en afspraken.